Należący do rodziny Komperdów z Morawczyny Zakład Przetwórstwa Mięsnego BATCZEW został jednym z laureatów w półfinale VI Małopolskiego Festiwalu Smaku, który odbył się w niedzielę na Rynku w Nowym Targu. W konkursie głównym o Grand Prix festiwalu produkowana przez zakład kiełbasa swojska zdobyła w głosowaniu publiczności II miejsce.
Batczew działa na rynku przetwórstwa wędlin od 1996 roku i dziś należy do czołówki tego typu zakładów na Podhalu. Firma prowadzi działalność w zakresie produkcji wyrobów masarskich w większości wieprzowych, cielęcych i wołowych na bazie surowca pochodzącego z własnej ubojni. Posiada sklepy w Nowym Targu i Krościenku. W swojej ofercie ma m.in. balerony, boczki, kiełbasy, golonki, mięso, mielonki, parówki, pasztety, salcesony i szynki.
Małopolski Festiwal Smaku, to coroczny cykl plenerowych kiermaszów kulinarnych organizowanych w sześciu miastach Małopolski: Krakowie, Oświęcimiu, Tarnowie, Nowym Sączu, Nowym Targu i Miechowie. Dla małopolskich producentów żywności to okazja do zaprezentowania i zapromowania swoich najlepszych produktów, zaś dla gości festiwalu - okazja do degustacji i zakupów produktów, które czaszami nie sposób spotkać w sklepach. W niedzielnym półfinale w Nowym Targu swoje produkty zaprezentowało 26 wystawców z Podhala i innych regionów Małopolski. Najwięcej było serów i wędlin, ale także prezentowano pieczywo, miód, ciasta, lody i zupy. Gościem specjalny Festiwalu był marszałek Małopolski Marek Nawara.
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer