Zbiorowy wypas bydła na Spiszu - 27.10.06
Zgodnie z odwiecznym zwyczajem rolnicy po zebraniu z pól płodów rolnych , na przełomie września i października organizują zbiorowy wypas bydła i owiec. Obowiązuje niepisane prawo, że „po św. Michale pole jest nicyje” – czyli wspólne, więc wspólne są i wypasy pól i pastwisk, nie istnieje podział na twoją i moją działkę, każdy „gazda” ma równy dostęp do wody, trawy i powietrza. Organizują się po kilkunastu przeważnie z jednej ulicy, a że każdy gazda ma po kilkanaście sztuk dobytku, więc duże „stado” może liczyć 150 krów, mniejsze – „osóbki” liczą do sto krów, jest ich we wsi cztery, może pięć, ogólnie na terenie miejscowości jest około 500 krów.
Czynność „pasynio” dobytku przez to zgrupowanie, poszczególnemu gospodarzowi przypada raz na dziesięć – czternaści dni, pozostałe dni może sobie przeznaczyć na inne prace. Wypas trwa od św. Michała, aż do pierwszego śniegu, bydło i owce jest godziwie nakarmione i napojone i jest w pełni bezpieczne. Po nadejściu pierwszych śniegów obowiązuje znowu prawo „śniegu”.
Franciszek Pacyga 27.10.06
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer