W dniu 15 lipca 2007r. w Łopusznej odbył się po raz 35 Konkurs Potraw Regionalnych.
Protokół
Jury Konkursu Potraw Regionalnych w Łopusznej – 15 lipiec 2007r.
Jury w składzie:
1) Maria Derek
2) mgr Maria Ligęza
3) red. Leszek Horwath
4) mgr Andrzej Józefczyk
degustowało 222 potrawy przygotowanych przez 10 Kół Gospodyń Wiejskich z terenu gminy Nowy Targ.
Komisyjnie wyróżniono:
KGW Krauszów ( 34 potrawy)
- kwaśnica na gęsinie
- kluska bulowato ze skwarkami
- makaron z borowkami
- chleb swojski z kminkiem na maślance
KGW Krempachy ( 16 potraw)
- fizoły ze śliwkami i zociorkom
- kwaśnica z zioberkami
- bombolki z miodem
- herbata z lipy, borowcokow, tarniny
KGW Łopuszna ( 20 potraw)
- kwaśnica z żeberkami
- tarcioki
- sałata na serwotce
- herbaty: malinowa i dziurawcowa
KGW Gronków ( 19 potraw)
- kluska wolowato
- ciumroki
- fasola z grzybami
- kołoc
KGW Harklowa (13 potraw)
- krupy ze śliwkami
- gulasz horkloski
- marchew z flakami
- kloski z majerankiem
KGW Dursztyn (14 potraw)
- bufty z borowkami
- gałuski z grzybami i jarzynami
- piyrogi z bryndzom
- grulownik
KGW Szlembark ( 28 potraw)
- bob z grzybami
- chłopska sałatka
- piecone gołąbki
- ciupka z grochem
KGW Ludźmierz ( 29 potraw)
- marchew z grulami
- żur z białą kiełbasą i chrzanem
- rolada nadziewana grzybami
- chłopskie usy
KGW Waksmund ( 25 potraw)
- zając w śmietanie
- pęcok z żeberkami
- tarcioki z żeberkami
- golonko z cornom kapustom
KGW Rogoźnik ( 24 potrawy)
- zupa z lisek
- rosoł z gwoździa
- jajeśnica na bocku z lubczykiem
- psie jajca.
Jury w porozumieniu z Dyrekcją GOK postanowiło przyznać następujące nagrody:
1) Każde KGW otrzymuje 150,-zł – ekwiwalent za produkty na dzisiejszy konkurs
2) każda gospodyni z w/w kół otrzymuje nagrodę rzeczową - komplet pościeli
3) każda gaździna otrzymuje 100,- zł nagrodę pieniężną za wkład pracy, podtrzymywanie tradycji kuchni góralskiej i aktywność w swoim KGW.
Łączna kwota przyznanych nagród wynosi 6700,-zł.
Jury stwierdza, że konkurs dalej się rozwija, pomysłowość gospodyń jest nieoceniona. W dalszym ciągu wydobywają starodawne przepisy kulinarne od mam i babek. Kuchnia góralska jest elementem bogatej kultury góralskiej. Należy podkreślić staranność podawania potraw w starodawnych naczyniach ( miski gliniane, dzbanki, łyżki drewniane…), na góralskich serwetach.
Wszystkie uczestniczki konkursu prezentują stroje podhalańskie i spiskie.
Jury pragnie podziękować Dyrekcji Gminnego Ośrodka Kultury - Pani Józefie Kuchta, Pracownikom , Członkiniom KGW, a przede wszystkim sponsorom tegoż konkursu. Dziękujemy serdecznie wszystkim tym gospodyniom, które uczestniczą w tym konkursie od 35 lat.
Redakcja PORTAL POTRAWY REGIONALNE.PL przyznała 2 wyróżnienia specjalne:
1) Anioła Potraw regionalnych dla KGW Szlembark za anielski smak bobu z grzybami
2) Diabełka Potraw Regionalnych dla KGW z Waksmunda za kuszenie nalewką sosnową.
Nagrody dla Kół Gospodyń Wiejskich ufundowali:
- Urząd Gminy w Nowym Targu
- Przedsiębiorstwo Produkcyjno- Usługowe w Dąbrowie Górniczej Pana Janusza Porca
- Pasze dla Ryb - Pan Mieczysław Kowalewski Łopuszna
- Polski Związek Wędkarski – Nowy Sącz
- Firma „Dąb” – Panowie Janos i Zoń z Dębna
- Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Nowym Targu
- Bank Spółdzielczy w Nowym Targu
- Pani Maria Rejczak z Waksmunda
- Pani Anna Klamerus , Państwo Jaskierscy, Państwo Krupowie z Nowego Sącza.
Gminny Ośrodek Kultury w Łopusznej dziękuje za pomoc przy organizacji i obsłudze naszej imprezy:
- Władzom samorządowym i radnym za popieranie inicjatyw kulturalnych
- Panu Wojciechowi Nowakowi za prowadzenie konferansjerki
- Pani Elżbiecie Bolek i jej pracownikom za obsługę gastronomiczną
- Sołtysowi Łopusznej Panu Marianowi Drożdż i wszystkim strażakom za pomoc przy organizacji i pilnowaniu porządku w czasie imprezy
- Obsłudze medycznej ze szpitala w Nowym Targu
- Firmie Elektrycznej Pana Mariana Szymczaka z Łopusznej.
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer