Jesteś tutaj

Gospodynie z Gronkowa odniosły sukces na IV Małopolskim Festiwalu Smaku

Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Gronkowie wzięły udział Półfinale Podhalańskim IV Małopolskiego Festiwalu Smaku. W konkursie zaprezentowały udziec barani i pierogi z kaszą gryczaną i bryndzą. I wygrały! Ich udziec znalazł uznanie jurorów.


Półfinał festiwalu odbył się w niedzielę na Rynku w Nowym Targu. Wzięło w nim udział 29 wystawców z powiatów nowotarskiego, tatrzańskiego i suskiego. Rywalizacja odbywała się w siedmiu kategoriach: przetwory owocowe i warzywne, wyroby piekarnicze i cukiernicze, sery i przetwory mleczne, wędliny oraz przetwory mięsne, gotowe dania i potrawy, miody oraz dania przygotowane przez koła gospodyń wiejskich.

W dwóch z siedmiu kategorii wystartowali reprezentanci gminy Nowy Targ. Anna Nowak z Gronkowa przygotowała na konkurs udziec barani, a jej koleżanki z Koła Gospodyń Wiejskich w Gronkowie - pierogi z kaszą gryczaną i bryndzą. Baraninę w wykonaniu gospodyń z Gronkowa docenili już jurorzy ubiegłorocznego konkursu baraniny w Zakopanem. Panie z KGW zdobyły tam wówczas pierwsze miejsce, dlatego też wybór potrawy konkursowej nie był trudny. - Próbowałem tego udźca, z kaszą gryczaną i warzywami. Był wyśmienity i wreszcie, dzięki gospodyniom z Gronkowa, przekonałem się do baraniny - mówi Józef Słowik, dziennikarz z Nowej Białej, który na konkursy potraw regionalnych jeździ od lat.



Ale nie tylko mięsa i pierogów można było skosztować w ich stoisku. Gospodynie mogły pochwalić się pyszną kapustą z grochem i żeberkiem, gołąbkami, pierogami ruskimi, zupą bacowską, chlebem ze smalcem, moskolami z masłem oraz słodkościami: rogalikami z powidłem, ciastem z borówkami, zawijańcem drożdżowym z kakao i kołocem z serem. To, czy ich potrawy i wyroby były smaczne, jest kwestią indywidualnego smaku i gustu. My zauważyliśmy, że większość z nich szybko zniknęła ze stołów, które turyści i goście festiwalu oblegali przez kilka godzin...

Komisja konkursowa wysoko oceniła kulinarny fach gospodyń z gminy Nowy Targ. W kategorii wędliny oraz przetwory mięsne, ich udziec barani zajął pierwsze miejsce! W nagrodę wezmą udział w finale Małopolskim festiwalu, który odbędzie się we wrześniu w Krakowie.

Potrawy na konkurs przygotowały gospodynie: Anna Nowak, Anna Budz, Elżbieta Janasik, Helena Kopeć, Teresa Gacek, Maria Zarębczan, Elżbieta Faliszewska i Genowefa Kopeć. Za dwa tygodnie gospodynie z Gronkowa jadą na kolejny konkurs, tym razem do Nawojowej.



Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer