Gotowanie po japońsku - to cykl spotkań z Panią Yuko Hirano, której towarzyszyła Pani Akiko Miwa ze Stowarzyszenia Polsko- Japońskiego na Rzecz Regeneracji Środowiska „Tęcza". Te spotkania mają miejsce w Wiejskim Domu Kultury w Krempachach i Gminnym Ośrodku Kultury w Łopusznej.
I tak podczas pierwszego pokazu panie pod czujnym okiem Pani Yuko Hirano przyrządzały potrawę o ciekawej nazwie NIKU-DZAGA, co tłumaczy się jako ziemniaki z mięsem. Pani pokazała też jak przyrządzać kulki ryżowe w panierce z sezamu. Do tego potrzebny jest specjalny ryż , który można kupić w większych supermarketach. Ryż też ma większą kleistość jak te tradycyjnie u nas sprzedawane. Tylko taki jest w Japonii używany.
Wszystkie Panie brały udział w przygotowywaniu tych potraw. Kroiły, obierały, smażyły, no i bacznie obserwowały co i jak robić, jaką kolejność czynności zachować. Na końcu przyszedł czas degustacji. Próba wypadła znakomicie, potrawa była smaczna i nie taka bardzo odmienna od naszej kuchni. Można ją więc jak najbardziej wprowadzić do swojego domowego menu.
A oto przepis na NIKU-DZAGE:
Składniki : porcje dla 4 osób
Ziemniaki 1 kg, cebula 500g, marchew 2 szt, część zielonego pora, wieprzowina 400 g, sos sojowy, cukier, olej.
Sposób przyrządzenia:
1. Obieramy ziemniaki, marchew, cebulę, część zielonego pora i kroimy
2. Smażymy obrane ziemniaki i marchew na oleju ( 1 łyżka oleju)
3. Następnie dodajemy cebulę i przez chwilę wszystko smażymy
4. Dodajemy cienko pokrojony karczek i jeszcze raz wszystko razem smażymy
5. Kiedy mięso się lekko zrumieni dodajemy około 1 szklanka gorącej wody i gotujemy na mocnym ogniu
6. Gdy potrawa zagotuje się zmniejszamy ogień i zbieramy sitkiem powstałą szumowinę
7. Dodajemy cukier (do smaku) , gotujemy 5 minut
8. Potem dodajemy sos sojowy, lekko wszystko mieszamy, przykrywamy i na wolnym ogniu gotujemy przez 15 minut.
Tak przyrządzona potrawa jest gotowa. Smacznego.
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer