Jesteś tutaj

47 Konkurs Potraw Regionalnych w Łopusznej

W tegorocznym Konkursie Potraw Regionalnych wzięło udział 17 Kół Gospodyń Wiejskich z terenu Gminy Nowy Targ (z Krempach, Ludźmierza, Obidowej, Długopola, Waksmundu, Morawczyny, Ostrowska, Dursztyna, Harklowej, Nowej Białej, Krauszowa, Szlembarku, Dębna, Pyzówki, Rogoźnika, Gronkowa i Łopusznej).

Z uwagi na dużą ilość Kół Gospodyń Wiejskich oraz na dużą ilość przygotowanych potraw, ciast, herbat i przysmaków (ogółem serwowanych było 557 potraw) organizatorzy postanowili powołać 2 komisje degustacyjne.

 

I Komisja w składzie:

  1. Maria Bednarczyk
  2. Ewa Iwulska
  3. Karol Zachwieja

po degustacji 260 potraw, ciast, napoi i dodatków przygotowanych przez
8 Kół Gospodyń Wiejskich postanowiła wyróżnić:

 

1. KGW Ostrowsko – 26 potraw
bryjka
bób z majerankiem
goły z kapustą

 

2. KGW Dębno – 43 potrawy

fizoły ze śliwkami
cynaderki baranie
żmija dębniańsko

 

3. KGW Długopole – 38 potraw

kluski tarcioki
chleb na zakwasie
golonko w pokrzywach

 

4. KGW Nowa Biała – 35 potraw

sałata na śmietanie
pyncok z kapustą
gulaś śpiski

 

5. KGW Waksmund – 35 potraw

kwaśnica na baraninie z grulami
grzybowo z kluskami
jagnięcina w sosie własnym z grzybami

 

6. KGW Harklowa – 37 potraw

kwaśnica na gynsinie
placki z dynią
placki z kapustą

 

7. KGW Krempachy – 24 potrawy

dziadki z bryndzom i skwarkami
barani przysmak
kurze zowijańce

 

8. KGW Gronków – 22 potrawy

kluska grulano z bryndzom i wyndzonkom
zaprozka
świński kark z grulami opiekanymi

II Komisja w składzie:

  1. Anna Mlekodaj
  2. Anna Krzysztofek
  3. Wiesław Parzygnat

po degustacji 297 potraw, ciast, napoi i dodatków przygotowanych przez
9 Kół Gospodyń Wiejskich postanowiła wyróżnić:

 

1. KGW Rogoźnik – 33 potrawy

zupa bryndzowa,
marchwianka

2. KGW Krauszów – 30 potraw

baranina w rozmarynie
sałata na maslance

 

3. KGW Obidowa – 29 potraw

kruche z borówkami
moskol grulany

 

4. KGW Morawczyna – 36 potraw

kluski scykane i bulowate
chlyb na zakwasie

 

5. KGW Dursztyn – 22 potrawy

gałuski z bryndzom i syrem|
grulownik

 

6. KGW Pyzówka – 41 potraw

pyzy pyzowiańskie
jagnięcina w kiszonej kapuście

 

7. KGW Szlembark – 35 potraw

woda zaprazowano
baranina długo piecono

 

8. KGW Łopuszna – 25 potraw

trzynsonka
kapusta z grzybami

 

9. KGW Ludźmierz – 46 potraw

świyzonka
marchew z grulami

 

Z dużą radością jury stwierdziło, że wszystkie Koła kultywują dawne tradycje kulinarne regionu, mimo że otwierają się także na nowości. Konkurs w Łopusznej co roku pozwala przypomnieć smak dawnej niedzieli pachnącej ciastem drożdżowym z marmoladą, kruchym plackiem z jabłkami lub borówkami, ciastkami ze skwarkami, a czasami także sernikiem na kruchym spodzie.

Na osobną uwagę i uznanie zasługuje szeroki wybór rozmaitych napojów, począwszy od kawy zbożowej, przez herbaty ziołowe po współczesne soki z pokrzywy, imbiru, czarnego bzu itp.

Każde Koło biorące udział w Konkursie otrzymało nagrody pieniężnie, a każda gospodyni otrzymała upominek w postaci garnka.

Organizatorzy serdecznie dziękują wszystkim, którzy wsparli finansowo organizację 47 Konkursu Potraw Regionalnych w Łopusznej, byli nimi: Urząd Gminy Nowy Targ, Sołtys wsi Łopuszna oraz Rada Sołecka, Józef Galik - Żwirownia Łopuszna, Maria i Wiesław Jarząbek - Sklep spożywczo-przemysłowy – Łopuszna, Stanisław Żółtek - Ośrodek Szkolenia Kierowców – Klikuszowa, Stanisław Buła - Stadnina koni w Łopusznej, Małopolska Izba Rolnicza w Krakowie, Anna Klamerus z Nowego Sącza, PHU DĄB J.P.M. JANOS S.P. Dębno, Mieczysław Kowalewski i Marcin Chryc - Pasze dla ryb – Łopuszna, Handlowo-Produkcyjna Spółdzielnia Pracy Samopomoc Chłopska w Nowym Targu, Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach, Zakład Produkcji Mleczarskiej w Nowym Targu.

 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer