W tegorocznym Konkursie Potraw Regionalnych wzięło udział 17 Kół Gospodyń Wiejskich z terenu Gminy Nowy Targ (z Krempach, Ludźmierza, Obidowej, Długopola, Waksmundu, Morawczyny, Ostrowska, Dursztyna, Harklowej, Nowej Białej, Krauszowa, Szlembarku, Dębna, Pyzówki, Rogoźnika, Gronkowa i Łopusznej).
Z uwagi na dużą ilość Kół Gospodyń Wiejskich oraz na dużą ilość przygotowanych potraw, ciast, herbat i przysmaków (ogółem serwowanych było 557 potraw) organizatorzy postanowili powołać 2 komisje degustacyjne.
I Komisja w składzie:
po degustacji 260 potraw, ciast, napoi i dodatków przygotowanych przez
8 Kół Gospodyń Wiejskich postanowiła wyróżnić:
1. KGW Ostrowsko – 26 potraw
bryjka
bób z majerankiem
goły z kapustą
2. KGW Dębno – 43 potrawy
fizoły ze śliwkami
cynaderki baranie
żmija dębniańsko
3. KGW Długopole – 38 potraw
kluski tarcioki
chleb na zakwasie
golonko w pokrzywach
4. KGW Nowa Biała – 35 potraw
sałata na śmietanie
pyncok z kapustą
gulaś śpiski
5. KGW Waksmund – 35 potraw
kwaśnica na baraninie z grulami
grzybowo z kluskami
jagnięcina w sosie własnym z grzybami
6. KGW Harklowa – 37 potraw
kwaśnica na gynsinie
placki z dynią
placki z kapustą
7. KGW Krempachy – 24 potrawy
dziadki z bryndzom i skwarkami
barani przysmak
kurze zowijańce
8. KGW Gronków – 22 potrawy
kluska grulano z bryndzom i wyndzonkom
zaprozka
świński kark z grulami opiekanymi
II Komisja w składzie:
po degustacji 297 potraw, ciast, napoi i dodatków przygotowanych przez
9 Kół Gospodyń Wiejskich postanowiła wyróżnić:
1. KGW Rogoźnik – 33 potrawy
zupa bryndzowa,
marchwianka
2. KGW Krauszów – 30 potraw
baranina w rozmarynie
sałata na maslance
3. KGW Obidowa – 29 potraw
kruche z borówkami
moskol grulany
4. KGW Morawczyna – 36 potraw
kluski scykane i bulowate
chlyb na zakwasie
5. KGW Dursztyn – 22 potrawy
gałuski z bryndzom i syrem|
grulownik
6. KGW Pyzówka – 41 potraw
pyzy pyzowiańskie
jagnięcina w kiszonej kapuście
7. KGW Szlembark – 35 potraw
woda zaprazowano
baranina długo piecono
8. KGW Łopuszna – 25 potraw
trzynsonka
kapusta z grzybami
9. KGW Ludźmierz – 46 potraw
świyzonka
marchew z grulami
Z dużą radością jury stwierdziło, że wszystkie Koła kultywują dawne tradycje kulinarne regionu, mimo że otwierają się także na nowości. Konkurs w Łopusznej co roku pozwala przypomnieć smak dawnej niedzieli pachnącej ciastem drożdżowym z marmoladą, kruchym plackiem z jabłkami lub borówkami, ciastkami ze skwarkami, a czasami także sernikiem na kruchym spodzie.
Na osobną uwagę i uznanie zasługuje szeroki wybór rozmaitych napojów, począwszy od kawy zbożowej, przez herbaty ziołowe po współczesne soki z pokrzywy, imbiru, czarnego bzu itp.
Każde Koło biorące udział w Konkursie otrzymało nagrody pieniężnie, a każda gospodyni otrzymała upominek w postaci garnka.
Organizatorzy serdecznie dziękują wszystkim, którzy wsparli finansowo organizację 47 Konkursu Potraw Regionalnych w Łopusznej, byli nimi: Urząd Gminy Nowy Targ, Sołtys wsi Łopuszna oraz Rada Sołecka, Józef Galik - Żwirownia Łopuszna, Maria i Wiesław Jarząbek - Sklep spożywczo-przemysłowy – Łopuszna, Stanisław Żółtek - Ośrodek Szkolenia Kierowców – Klikuszowa, Stanisław Buła - Stadnina koni w Łopusznej, Małopolska Izba Rolnicza w Krakowie, Anna Klamerus z Nowego Sącza, PHU DĄB J.P.M. JANOS S.P. Dębno, Mieczysław Kowalewski i Marcin Chryc - Pasze dla ryb – Łopuszna, Handlowo-Produkcyjna Spółdzielnia Pracy Samopomoc Chłopska w Nowym Targu, Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach, Zakład Produkcji Mleczarskiej w Nowym Targu.
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer