Jesteś tutaj

IZOMERY TRANS W ŚRODKACH SPOŻYWCZYCH-aktualizacja bazy

13 listopada 2020 r. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego (NIZP-PZH) przesłał do Małopolskiego Urzędu Wojewódzkiego w Krakowie e-mail, w którym poinformował, że w ramach Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016–2020 dokonał kolejnej aktualizacji ogólnodostępnej Bazy danych dotyczących izomerów trans w środkach spożywczych (e-Baza), dostępnej obecnie pod adresem:
https://izomery.pzh.gov.pl
Baza izomerów trans pełni funkcje informacyjne i edukacyjne, a korzystanie z jej zasobów umożliwia łatwy wgląd w asortyment produktów mogących być źródłem szkodliwych izomerów trans w diecie. Instytut podkreśla, że izomery trans kwasów tłuszczowych wykazują wyłącznie niekorzystne działanie na zdrowie człowieka. Są uznanym czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, udarów, cukrzycy typu 2.
Od lat zalecenia
żywieniowe wskazują na konieczność ograniczenia spożycia izomerów trans poniżej 1% energii z diety.
Aktualnie e-Baza obejmuje dane dla prawie 800 produktów z następujących
9 kategorii: Koncentraty spożywcze; Mleko i przetwory mleczne; Produkty typu fast food; Przekąski typu chipsy, prażynki, chrupki, snacki; Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia; Tłuszcze roślinne; Wyroby cukiernicze; Wyroby ciastkarskie; Ziarna zbóż i produkty zbożowo-mączne. Każda kategoria jest podzielona dodatkowo na kilka podkategorii i grup produktów.
 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer