W niedzielę 12 lipca już po raz 37 gospodynie z gminy Nowy Targ spotkają się w Gminnym Ośrodku Kultury w Łopusznej na dorocznym Konkursie Potraw Regionalnych, dodajmy, najstarszym i najbardziej prestiżowym na Podhalu.
Co roku do Łopusznej przejeżdżają tłumy gości, żeby spróbować specjałów góralskiej kuchni. Na stołach ląduje corocznie ponad dwieście potraw regionalnych przygotowanych przez gospodynie z wiejskich kół gospodyń wiejskich, które od lat gotują w domach dla swoich bliskich tradycyjne potrawy, ale też, co widać na konkursie, nie boją się eksperymentów w kuchni i urozmaicają, a przez to też rozwijają, góralską kuchnię. Wszystkie dania podawane są w regionalnych naczyniach, stoją na pięknie przystrojonych stołach, a podają je odświętnie wyzdajane po góralsku gaździny. W tym roku w konkursie wystartuje 12 kół gospodyń z: Dursztyna, Krempach, Nowej Białej, Szlembarku, Harklowej, Łopusznej, Waksmunda, Gronkowa, Ludźmierza, Rogoźnika, Pyzówki i Krauszowa. Tradycją jest, że dania ocenia specjalnie powołana na tę okazję komisja, która degustuje każdą potrawę i wyróżnia kilka z każdego koła. W zeszłym roku wyróżniono m.in. kapustę z bobem, gołąbki postne z krupami i grzybami, golonkę z corną kapustą i pyncoki z fizołami.
Tak też będzie w tym roku. Konkurs będzie plenerowy. Scena i stoły z jadłem staną po gołym niebem, na placu wokół Gminnego Ośrodka Kultury. Mimo iż centralnym punktem niedzielnej imprezy będzie konkurs potraw, organizatorzy przygotowali też program artystyczny dla gości. Impreza rozpocznie się o godz. 14.30. Podczas konkursu wystąpi Muzyka Janusza Pilnego z Leśnicy, szkółka muzyczna Małych Łopuśnian, orkiestra dęta z Gronkowa, kabaret Wesoły Masorz ze Śląska, tradycyjnie przyśpiewki ludowe zaśpiewają gaździny z kół gospodyń wiejskich, wystąpi zespół taneczny z Łopusznej, kabaret U bacy z Żywca, a na koniec gościom zagra zespół Kurniawa z Maniów. Dodatkowymi atrakcjami będą: kiermasz książek, loteria fantowa i stoisko z potrawami japońskimi. Zapraszamy!
Historia konkursu
Doroczny Konkurs Potraw Regionalnych jest największą i zarazem najatrakcyjniejszą imprezą Gminnego Ośrodka Kultury, organizowaną od 1974 roku. Jego inicjatorką była kierownik Gminnego Ośrodka Kultury Maria Derek, a od 1976 jego kontynuatorką jest obecna dyrektor ośrodka Józefa Kuchta. Corocznie bierze w nim udział od 10 do 12 Kół Gospodyń Wiejskich z terenu gminy: Ludźmierza, Ostrowska, Krauszowa, Rogoźnika, Krempach, Nowej Białej, Dursztyna, Szlembarku, Harklowej, Waksmunda, Gronkowa i Łopusznej. Celem konkursu jest pokazanie najstarszej sztuki kulinarnej oraz kultywowanie tradycji ludowych, kultury i gwary regionu Podhala i Spisza. W latach 2004 i 2006 w plenerze odbył się Polsko-Słowacki Konkurs Potraw Regionalnych współfinansowany ze środków Unii Europejskiej za pośrednictwem Euroregionu Tatry. W Nowym Targu, w którym udział wzięły obok naszych gospodyń z terenu gminy Nowy Targ, gospodynie ze Słowacji, z: Zavaźnej Poruby, Małych Borowych, Orawskiego Podzamku, Spiskich Hanuszowic i Liptowskich Sliacy. Owocem tych konkursów potraw, które GOK organizuje od ponad 30 lat, jest wydanie pięciu zbiorów przepisów „Kuchnia Góralska” zebranych przez Marię Derek i Józefę Kuchtę. Obok przepisów kulinarnych znajdują się również przyśpiewki, powiedzonka kuchenne oraz wiersze Wandy Czubernatowej.