Protokół komisji degustacyjnej na
48 Konkursie Potraw Regionalnych
„Góralskie Jodło”
w Gminnym Ośrodku Kultury w Łopusznej - 17.07.2021r.
Komisja w składzie:
1. Stanisław Buła – przewodniczący
2. Czesława Fic – członek
3. Wiesław Parzygnat – członek
spróbowała i oceniła 128 potraw przygotowanych przez 6 Kół Gospodyń Wiejskich z Łopusznej, Ostrowska, Waksmundu, Gronkowa, Morawczyny i Szlembarku.
Spośród przygotowanych potraw komisja wyróżniła w każdym Kole: danie główne, smakołyk oraz napój:
KGW Waksmund (23 potrawy):
1. Zoproska
2. Bób z masłym
3. Wiśniówka
KGW Ostrowsko (18 potraw):
1. Moćka
2. Placki kapuściano-grulane
3. Herbata ziołowa
KGW Łopuszna (29 potraw):
1. Sałata na zyntycy
2. Grule piecone z bryndzom
3. Napój z czarnego bzu
KGW Szlembark (20 potraw):
1. Młodo kapusta z kurkami
2. Pasztet z soczewicy
3. Herbata leśna
KGW Gronków (20 potraw):
1. Zupa grochowo z kluskami
2. Półgęski z białej gąski z grulami pieconymi
3. Herbata z miętą słodzono miodem
KGW Morawczyna (18 potrawy):
1. Pierogi z bryndzom
2. Serowiec z grulami
3. Wino z gruli
Komisja wyróżniła najpiękniejszą dekorację stołu KGW Morawczyna.
Wśród potraw pojawiły się potrawy nowe zasługujące na uwagę, a były nimi:
- Zawijaniec z kapustą z sosem grzybowym – KGW Ostrowsko
- Tort kalafiorowy – KGW Ostrowsko
- Kopytka z bobem – KGW Szlembark
- Placuski ziemniaczane z cukinią – KGW Szlembark;
- Chleb z ziołami rwany – KGW Ostrowsko
Każde Koło Gospodyń Wiejskich otrzymało pamiątkowy dyplom oraz nagrodę pieniężną w wysokości 1 000 zł
Komisja serdecznie dziękuje i gratuluje wszystkim Paniom z Kół Gospodyń Wiejskich za pracę i zaangażowanie w podtrzymywanie lokalnej tożsamości i tradycji oraz udział w 48. Konkursie Potraw Regionalnych „Góralskie Jodło”. Komisja dziękuje również Gminnemu Ośrodkowi Kultury w Łopusznej oraz Pani dyrektor Józefie Kuchcie za przygotowanie i przeprowadzenie konkursu, pomimo panującej sytuacji epidemiologicznej.
Na tym protokół zakończono i podpisano.
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer